Solveig (88) og Liv Merete (26) er venninner for livet

Gjennom Frivillighetssentralens ordning turvenn/besøksvenn har mange fått seg venner for livet. Gjøvik Frivillighetssentral har mange forskjellige aktiviteter, blant annet ordningen turvenn/besøksvenn. Ordningen går ut på at frivillige melder seg som turvenner for eldre som trenger hjelp og støtte til å komme seg en tur ut eller bare ønsker noen å snakke med.

Solveig Slåtsveen (88) og Liv Merete Skarsgard (26) møttes gjennom denne ordningen for snart et år siden, og begge har fått en venninne for resten av livet.

Fant tonen
Det var tilfeldigheter som gjorde at Skarsgard ble introdusert for ordningen. Hun var innom Frivillighetssentralen i jobbsammenheng, og kom i snakk med noen som jobbet der.
– Jeg ble introdusert for turvenn/besøksvenn, og syntes det hørtes ut som en kjempefin ordning, forteller Skarsgard, som etter et møte ble turvenn for Solveig.

Vigdis Engen fra Frivillighetssentralen forteller at på første møte er det alltid med en fra sentralen eller kommunen, for å sørge for at møtet mellom turvennene går bra, eller for å se om kjemien stemmer.
– Jeg var selv med da Solveig og Liv Merete møttes første gangen, og i det vi gikk inn døren kunne jeg egentlig ha snudd. De fant tonen med en gang, sier Engen.

«Bæssmorjinte»
Liv Merete og Solveig forteller at kjemien stemte, og at første møte varte i nesten fire timer.
– Det viste seg at vi har hatt mange felles interesser, og Solveig er ei erfaren og klok dame. Det er ikke bare hun som får noen å snakke med, jeg lærer veldig mye av å besøke henne, forteller Liv Merete.
– Aldersforskjellen har ingen ting å si, jeg har jo vært 26 år en gang jeg også, legger Solveig til. De to venninne ble raskt glade i hverandre, og etter bare noen få besøk ble Solveig «bæssmor».
- Hun kaller meg for «bæssmor» og hun er mi «bæssmorjinte», sier Solveig.

Flere bør ha det sånn
– Vi har ikke hatt mulighet til å gå tur, så da har vi heller bare møttes for å snakke. Det har blitt mye kaffe og kaker, for å si det sånn, sier de to gode venninnene som møtes en gang i uken. De synes at flere bør ha det sånn som dem, og at det er trist å tenke på at mange sitter mye alene og ønsker seg noen å snakke med.
– Det er ingen tvil om at behovet er stort, sier Liv Merete.

Trenger flere frivillige
– Det er mange på venteliste som ønsker seg noen å snakke med eller gå tur med. Så hvis du kunne tenke deg å bli turvenn, møt opp hos Frivillighetssentralen eller fyll ut et skjema på nettsidene våre, sier Engen. Solveig og Liv Merete oppfordrer flere til å melde seg som frivillige.
– Jeg vil ikke at folk skal se på det som nok en forpliktelse i en ellers så travel hverdag. Jeg gleder meg til å møte en venninne, og det tror jeg andre vil se på det som også, avslutter Liv Merete, som ikke har angret et sekund på at hun ble med.

2024 © Gjøvik frivilligsentral Avd. Sentrum