Livets minnebok i Snertingdal

Skoleelever lager Livets Minnebok. Rundt omkring på skoler i Norge har det blitt gjennomført prosjekter der skoleelever skriver bok om eldre menneskers liv, «Livets minnebok» Et slikt prosjekt er ny oppstartet i Snertingdal i samarbeid med Snertingdal skole, Snertingdal Omsorgssenter og Frivilligsentralen. Prosjektet inngår som en del av arbeidet i norskfaget og valgfaget Innsats for andre på ungdomstrinnet.

Aldersgruppe: 13 til 16 år

I prosjektet samarbeider frivilligsentralen med skolen og Snertingdal omsorgssenter, slik at elever, i små grupper, besøker og blir kjent med beboerne, som de deretter intervjuer og skriver bok om.  

Dette blir flotte minnebøker for de eldre, og både for de friske eldre og eldre med demens blir dette en fin påminnelse om hvem de er og hvem de har vært. 

Elevene på sin side får trent seg både på å intervjue noen og på det å skrive en biografi. 

Ved å bruke varierte læringsarenaer gir skolen elevene praktiske og livsnære erfaringer som fremmer motivasjon og innsikt. 

Lokalmiljøets og samfunnets engasjement bidrar positivt til skolens og elevenes utvikling.

De ser også at skrivinga har en nytteverdi og at produktet skaper glede hos mottakeren. 

  • Det opprettes et samarbeid mellom en skole, frivilligsentralen og omsorgssenteret. De nødvendige tillatelsene må hentes inn og finansiering må avklares da det koster penger å trykke opp bøkene. (Dette finansieres av Gjøvik Frivilligsentral) 
  • Elevene får besøk på skolen av en representant fra omsorgshjemmet som forteller om det å bli gammel og forbereder dem på å besøke de eldre.
  • Elevene forbereder spørsmål på skolen. Det er en fin anledning til å lære om intervju, å formulere gode spørsmål, og om åpne og lukkede spørsmål.
  • Elevene (grupper på tre til fire) besøker hver sin beboer som de blir kjent med og intervjuer over en rekke besøk.
  • Elevene besøker beboerne flere ganger over cirka et halvt år. Elevene stiller spørsmålene de har forberedt, og får se bilder fra den eldres liv.
  • Elevene digitaliserer bilder, skriver tekst og jobber med lay out. I og med at elevene har arbeidet i grupper må de samskape teksten. I tillegg får de mulighet til å spille på hverandre i en revisjonsfase der de kan bruke hverandres kompetanse. Videre må de ha fokus på å skrive en sammensatt tekst med bilder. De må også jobbe med lay-out for å få den helheten som de ønsker.
  • Boka sendes til trykking.
  • Høytidelig overrekkelse av bøkene på omsorgssenteret, en liten presentasjon og en fest med mat etter fremvist produkt.


2025 © Gjøvik frivilligsentral Avd. Sentrum